Skip to main content

12 Unexpected Reasons Why You're Having a Hard Time Sleeping

12 Unexpected Reasons of Difficulty in Sleeping

A regular lack of sleep makes us feel empty and weary right after we wake up. Besides, it is also one of the main reasons for increasing weight.

For Healthy Tips would like to give you some tips on how to resist the monstrosity that prevent you from sleeping sound. And lead you to feeling good and looking well.

1. The Wrong Air Temperature
12 Unexpected Reasons of Difficulty in Sleeping

Even though falling asleep in warmth is satisfaction, the best temperature is 60-75°F (15-23°C).

Solution: At night cover up with a light blanket and make it a warm one night.

2. Physical Exercise
12 Unexpected Reasons of Difficulty in Sleeping

A workout stimulates the nervous system. Most of the people who went from gym to workout easily got asleep, considering one of their problems.

Solution: Exercise not less than 3 hours before going to bed.

3. Lack of Schedule
12 Unexpected Reasons of Difficulty in Sleeping

To rest exactly, your body needs a satisfied amount of time. In addition, it is very impossible to getting enough sleep-in advance or catching up with it on another day.

Solution: Every night, go to bed at the same time. It is better, between 10 p.m. and 1 a.m.

4. Proper Lighting
12 Unexpected Reasons of Difficulty in Sleeping

LED lights of electrical appliances or even the smallest light from a lamp are factors that disturb your sleep.

Solution: Turn off all the lamps or all the source of light, or wear a sleeping mask.

5. Noisy Environment
12 Unexpected Reasons of Difficulty in Sleeping

The noise of cars or the conversations of neighbors can also stop the body from getting rest.

Solution: Use earplugs or earphones to shield up all other noises.

6. A Wrong Purpose of Using Your Bed
12 Unexpected Reasons of Difficulty in Sleeping

Some people use their beds for workplace, in which it results of decreased quality of sleep.

Solution: Leave your works outside the bedroom.

7. Stay Away from Caffeine
12 Unexpected Reasons of Difficulty in Sleeping

Caffeine can prevent you from falling asleep easily. Always remember, that it is not only coffee but also in tea, chocolate and some other products contain it.

Solution: Have small amount of foods that containing caffeine in the evening.

8. Forcing Your Self in Going to Bed
12 Unexpected Reasons of Difficulty in Sleeping

Some people forced themselves to go to sleep even they don’t wanted to, believed the desire will come by itself.

Solution: If you can’t fall asleep around 20 minutes, get up to bed and do something relaxing or read a book.

9. Drinking Alcohol 
12 Unexpected Reasons of Difficulty in Sleeping

Despite the fact that alcohol make you fall asleep faster, it negatively results to rapid eye movement sleep. And make you feel wake up tired, dizzy and sick.

Solution: Drink alcohol not less than 2 hours before sleep. But remember, it’s best not to drink at all.

10. Stress
12 Unexpected Reasons of Difficulty in Sleeping

We commonly don’t let our brain "reboot" and have a low sleep quality due to rest from day-to-day problems before going to bed.

Solution: Divert yourself from all worries and focus your reflection at something else entirely

11. Start a Habit to Make You Fall Asleep
12 Unexpected Reasons of Difficulty in Sleeping

Short of procedure a night’s sleep is another reason why you don’t feel at rest in the morning.

Solution: Practice your body to respond to a certain algorithm. For example, take a bath with a warm shower while listening to music. Do not take a hot bath, however, as it will accelerate your metabolism, and give you have hard time falling asleep.

12. Uncomfortable Sleeping Position

Stresses your body resulting a lack of rest due to uncomfortable position.

Solution: Think a position that make you feel most comfortable. And try not to change it to the time that you fall asleep.

Source:
Bright Side

Comments

A Must Read Articles

10 Health Benefits of Orange (Evidence-Based)

Orange is excellent source of vitamin C and antioxidants that we need. It gives us numerous health benefits that will surely strengthen our body. Here are 10 evidence-based health benefits of eating orange. 1.Oranges help Lower Cholesterol Oranges can lower the cholesterol in your body. Oranges are rich in antioxidants that neutralize the free radicals that oxidize cholesterol, which makes it stick to the artery walls. 2.Oranges make your Skin Radiant Oranges contain beta-carotene, which prevents free radicals that damage the skin. Eating lots of oranges will make your skin radiant and younger looking. 3.Oranges help Prevent Cancer Oranges contain limonoids, which are proven to help fight numerous types of cancer. Study found on animal and human cells that citrus help fight cancers of the colon, mouth, stomach, lung, skin and breast. 4.Oranges help Lower Blood Pressure Oranges contain hesperidin flavanone, which can lower high blood pres...

10 Scientifically Proven Health Benefits of Eating Fish

Fish is very nutritious seafood. It is excellent source of nutrients, like vitamin D and protein. Fish is also rich in omega-3 fatty acids that helps your body and brain healthy. Here are 10 scientifically proven health benefits of eating fish. 1. Eating Fish Helps Improve Sleep Quality Sleep problems are becoming serious around the world. There are so many reasons of this problem like too much exposure to blue light and low in vitamin D. One study shows that eating fish 3 times a week will improve sleep disorders because of the vitamin D in the salmon. 2. Fish is Rich in Nutrients Without a doubt all kinds of fish are good for our health. They have various kinds of nutrients that we need such as excellent quality of protein, numerous vitamins and minerals and of course iodine. However, fish that are fatty types are the healthiest such as sardines, trout, salmon, tuna and mackerel. These fish are rich in vitamin D, which most of us are lack of. Fatty fish are also rich i...

10 Benefits of Eating Avocado

Most fruits are rich in carbohydrates, while avocado is rich in healthy fats. Studies show, this fruit has lots of benefits for our health. Below are 10 Amazing Benefits of Eating Avocado, that are Proven Scientifically. 1. Everyone Loves Avocado for it is Delicious and Nutritious. If you are on a diet you can include this to your salad, or you may simply scoop them out with a spoon and eat them plain. Avocado has creamy, rich, fatty texture that is very enticing. If you are determined about having a healthy body, then I highly recommend this fruit for you. Avocados are just simply amazing food which are loaded with nutrients. 2. Avocado is Amazingly Nutritious. Avocado is full of nutrient content and is one of the reasons why we incorporate it to our dishes. Avocado is also often referred to as a superfood due to its health properties. That’s why health conscious individuals chose this as their favorite. There are different kinds of avocados and it varies from shape and...

Cucumbers and Tomatoes Could be Dangerous if Eaten Together

In making vegetable salad, we mixed any kinds of ingredients of whatever we like. But did you know that there are some fruits shouldn’t be mixed together for they contain properties that will react and cause health problems. One best example is, cucumber and tomato, these two vegetables have different time to digest, to avoid complications you should know when to eat these vegetables separately. If slow and fast digestion foods are combined it will result in a fermentation of the blood in your stomach, which may poison your entire body. In this case, the digestion of sugars and starches are slow which will cause gasses, swelling and pain in the abdomen. Here are more combinations of foods you should also avoid. 1. Never Eat Fruits right after Meal  Eating fruits need a lot of time to digest thus, it will stay long in your stomach. However, if you eat fruits right after meal it will result in acid reflux. 2. Fruit and Yogurt  Never eat yogurt and mixed it with fruits...